Banner 980x90

Kā vislabāk pasargāt sevi un savu auto no negadījumiem

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Negadījumi uz ceļa, sadursmes, avārijas un citi misēkļi, braucot ar auto, ir gana izplatīta parādība. Smago un nopietno avāriju statistika tikai aug. Tās ir avārijas, kurās ir gan cietušie, gan arī dzīvību zaudējušie. Tomēr arī nelieli ceļu satiksmes negadījumi, kas, lai gan beidzas bez letālām sekām, var būt diezgan nepatīkami, iespaidot visu ikdienas ritumu (jo īpaši, ja auto pēc negadījuma ilgāku laiku jāremontē), kā arī ietekmēt apdrošināšanas polises cenu, ja esam vainīgi pie negadījuma izraisīšanas (krītas Bonus-Malus klase). Tomēr pats galvenais – tas ir lieks stress un nepatīkama situācija, ko neviens labprātīgi neizvēlas piedzīvot.

Tomēr negadījumi notiek, un bieži vien tas nav atkarīgs no mums, lai arī par cik labu, atbildīgu un uzmanīgu šoferi sevi neuzskatām. Ikdienā, pārvietojoties ar auto, bieži vien nepadomājam vai piemirstam par būtiskām lietām saistībā ar auto tehnisko stāvokli. Aizdomājamies, braucot pie stūres, kas var būt potenciāls iemesls avārijas situācijas izraisīšanai. Un, ja no cilvēciskā faktora tas viss būtu saprotams (stress, ikdienas rūpes, darba ķibeles, mājas raizes), tad kā autovadītāji tomēr nedrīkstam būt bezrūpīgi un pārāk vieglprātīgi attiekties pret šādām situācijām. Bieži vien tas ir dažu sekunžu jautājums, lai rastos vai tiktu novērsts potenciāls ceļu satiksmes negadījums. 

Viens no veidiem, kā pasargāt sevi un savu auto no dažādu negadījumu sekām, ja reiz neesam spējuši izvairīties no paša negadījuma notikšanas, ir vienmēr savlaicīga apdrošināšanas polišu iegāde savam auto. OCTA apdrošināšanas polise, kā zināms ikvienam šoferim, ir obligāta Latvijā. Un tā pasargās gan situācijās, kad esam izraisījuši negadījumu – segs zaudējumus negadījumā iesaistītajai cietušajai pusei, gan tad, ja esam cietušie negadījumā – zaudējumus segs vainīgās puses apdrošināšana (pieņemot, ka ikviens autovadītājs, kurš piedalās ceļu satiksmē ar transportlīdzekli, godprātīgi un atbildīgi iegādājas obligāto apdrošināšanas polisi savam transportlīdzeklim). Var gadīties situācijas, kad aizmirsies atjaunot polisi – tās termiņš ir beidzies, un esam piemirsuši attiecīgo datumu, lai iegādātos jaunu polisi. Šāda aizmāršība var būt bīstama, jo, no vienas puses, ceļu policijai apstādinot Jūsu auto un secinot, ka apdrošināšanas polise ir beigusies, sods var būt gana "sāpīgs". No otras puses, ja šajā nelielajā posmā – starp polises darbības beigšanos un jaunas iegādi – notiek kāds negadījums, zaudējumi, ko var nākties segt no savas kabatas, var būt vēl ievērojami lielāki un daudz "sāpīgāki" maciņam nekā policijas uzliktais sods. Tāpēc svarīgi ir savlaicīgi iegādāties OCTA polisi savam auto, lai pasargātu sevi, savu maciņu un auto no nepatīkamām situācijām. 

Tomēr pats būtiskākais ir regulāra ikgadēja transportlīdzekļa tehniskā apskate, kur auto atzīts par satiksmei drošu. Autovadītājam jākoncentrējas uz savu "darbu" – transportlīdzekļa vadīšanu –, nevis jādomā paralēli par citām ikdienišķām lietām, kas nevajadzīgi novērš uzmanību un var radīt nevajadzīgas bīstamās situācijas. Bieži vien auto vadīšana var pat būt lielisks līdzeklis, kā atslēgties no ikdienas problēmām, jo brīdī, kad piesēžaties pie stūres un piesprādzējat drošības jostu, visas ikdienas rūpes paliek ārpus auto un koncentrējaties tikai šī brīža galvenajam uzdevumam – braukšanai. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)