Banner 980x90

"Liepājas enerģija" paplašina atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespējas

Publicitātes foto
Publicitātes foto
SIA "Liepājas enerģija", popularizējot zaļo domāšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu, siltumenerģijas ražošanai uzsākusi izmantot arī saules starojumu, ko nodrošina uzstādītie saules kolektori vienā no uzņēmuma katlu mājām.

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda, "Liepājas enerģijas" īstenotā pilotprojekta mērķis ir noskaidrot, cik plašas ir saules starojuma izmantošanas iespējas siltumenerģijas ražošanā Liepājā un kādi tehnoloģiskie risinājumi nepieciešami, lai nodrošinātu ražošanas procesus lielākā apjomā.

Iecere par solārās sistēmas izveidi un saules starojuma izmantošanu siltumenerģijas ražošanā uzņēmumā radusies jau pirms ilgāka laika, tomēr bija nepieciešami rūpīgi izpētes un sagatavošanās darbi, lai būtu pārliecība, ka īstenotais projekts attaisnosies. Šobrīd – pilotprojekta ietvaros – no saules starojuma saražotais siltumenerģijas apjoms ir neliels, tomēr perspektīvā uzņēmums vērtēs iespēju par plašāku saules kolektoru parka izveidi, tādējādi būtiski paaugstinot "zaļās" siltumenerģijas apjomu.

Anatolijs Suškovs, "Liepājas enerģijas" valdes priekšsēdētājs: "Tas, ka esam uzsākuši siltumenerģijas ražošanu, izmantojot saules starojumu, nav nekas pārsteidzošs. Kopš brīža, kad "Liepājas enerģija" 2009.gadā izlēma par labu kurināmā dažādošanai, mēs nepārtraukti esam lūkojušies pēc aizvien jaunām iespējām, kā maksimāli paaugstināt tieši atjaunojamo energoresursu izmantošanu siltumenerģijas ražošanā. Tagad uzņēmumā tie ir jau divi videi draudzīgi un atjaunojami kurināmā avoti – koksnes šķelda un saules starojums. Protams, ar saules kolektoru uzstādīšanu nekas nav beidzies, tagad darbs tikai sāksies, jo mūsu mērķis ir iegūt visus iespējamos datus, lai vērtētu, kādas ir nākotnes iespējas saules kā energoresursa izmantošanai, nodrošinot centralizēto siltumapgādi Liepājā."

Saules kolektori, kas uzstādīti uzņēmuma katlu mājā Dārza ielā 42A, ražo siltumenerģiju, kas izmantojama gan apkurē, gan karstā ūdens sagatavošanā. Saules kolektori ražos siltumenerģiju visa gada garumā – ar nosacījumu, ka saules starojuma intensitāte ir pietiekama –, bet iegūtais siltumenerģijas apjoms mainīsies atkarībā no saulaino dienu skaita konkrētā mēnesī. Šobrīd uzstādītās solārās sistēmas jauda ir neliela – 15 kW –, un tā vasaras periodā pie labvēlīgiem laikapstākļiem ar karsto ūdeni nodrošina blakus esošo bērnudārzu un divas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas.

Saules kolektoru sistēmas darbību nodrošina speciāls sūknis, kas sāk darboties brīdī, kad kolektoru siltumnesējs saules starojuma ietekmē ir uzsilis līdz +50°C; saņemtā saules enerģija caur siltummaini tiek novirzīta kopējā centralizētās siltumapgādes tīklā. Sistēmas darbība ir pilnībā automatizēta un tā nodrošina attālinātu sistēmas pārraudzību un vadību, kā arī iegūto datu analīzi. Uzstādītie saules kolektori ražoti Vācijas kompānijā "Viessmann" un tajos izmantotas vienas no modernākajām šobrīd pieejamajām tehnoloģijām. Solārās sistēmas izbūvi veica SIA "Taupi", kas specializējusies tieši saules kolektoru sistēmu izstrādē, uzstādīšanā un apkalpošanā; izbūves izmaksas – 28 812,12 eiro (bez PVN).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)