Banner 980x90

Liepājas Metalurgu Tautas teātris dodas uz Starptautisku īslugu festivālu Farēru salās

Publicitātes foto
Publicitātes foto
No ceturtdienas, 6.oktobra līdz svētdienai, 9.oktobrim Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris un tā režisore Lelde Kaupuža ar Ērika Vilsona lugas "Laikabiedri" jauniestudējumu "Karuselis" dodas uz Ziemeļvalstu un Baltijas valstu amatierteātru NEATA starptautisko īslugu festivālu Farēru salās, pilsētas informācijas portāls Liepaja24.lv uzzināja Liepājas pilsētas pašvaldībā. 

Lai piedalītos starptautiskajā īslugu festivālā, Liepājas Metalurgu Tautas teātra aktieri un režisore Lelde Kaupuža, sekojot noteikumiem, sagatavojuši piecpadsmit minūšu garu skatuvisko vēstījumu, kas nolasāms teātra mākslas valodā, neatkarīgi no teksta valodas. Īpaši šim festivālam un Metalurgu Tautas teātrim lugu sarakstījis dramaturgs un aktieris Ēriks Vilsons, kurš atklāj, ka šis iestudējums ir eksperiments – veidot dramaturģiju bez vārdiem, uzveduma pamatā liekot darbību. 

Ēriks Vilsons stāsta: "Te vārdi nav svarīgi. Tāpat kā mūsu dzīvē. Ir situācijas, kad vārdi nespēlē nekādu lomu. Tie pat traucē. Tādēļ uzvedumā "Karuselis" es apzināti cenšos izvairīties no tiem. Es vēlos radīt darbību bez nevajadzīgas runāšanas. Pierakstīt, lai to var "atskaņot". Es vēlos uzrunāt tā, lai valodas barjera neliktu šķēršļus. Lai skatuviskā darbība veidot to smalko tīmekli, kuru mēs atļaujamies saukt par dramaturģiju. Ideju šim darbam esmu paņēmis no groteskas/klaunādes. Piedzimšana, laime, mīlestība un nāve, kas ir šīs klaunādes/groteskas pamatā, var iztikt bez liekiem vārdiem. Tieši šis žanrs ļauj skatuvisko nosacītību padarīt konkrētu. Un smieklīgu, skumju. Kā mūsu dzīve."

Režisore Lelde Kaupuža, kurai šis ir pirmais iestudējums, strādājot kopā ar Metalurgu Tautas teātra aktieriem kā šī teātra vadītājai, atklāj: "Izrāde veidota, izmantojot neverbālos izteiksmes līdzekļus, nostādot skatītāju novērotāja lomā, neatklājot visu par tēlu dzīvēm un atstājot vietu pārdomām un iztēlei. Liela nozīme ir ritmam un mūzikai, arī dažādām pilsētas skaņām un kustību etīdēm. Tai pat laikā izrādi veidojam nedaudz saasinātā un pārspīlētā spēles stilā, nebaidoties no groteskas un spilgtām krāsām. Tieši tāpēc esam piesaistījuši mākslinieci Ivonnu Kalitu, kas ir viena no Liepājas neordinārajām personībām. Ērika ideja veidot izrādi bez vārdiem mani neatstāja vienaldzīgu, tāpēc pieņēmu piedāvājumu strādāt šādā formātā ar Metalurgu Tautas teātra lieliskajiem aktieriem - viņi ir brīnišķīgi artistiski un neatkārtojami katrs savā lomā. Līdz šim lielākoties esmu veidojusi izrādes bērniem, tāpēc tas ir dubults izaicinājums."

Pirmo reizi izrāde "Karuselis" skatītāju vērtējumam tiks nodota šī gada 3. oktobrī plkst. 19.00 Liepājas Latviešu biedrības nama Kamerzālē, to demonstrējot Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra kolektīvu dalībniekiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)