Banner 980x90

Šadurskis: Pedagogu algu modelis nebūs vienādi labs visām pašvaldībām

Kārlis Šadurskis/ Foto: Ieva Čīka/ LETA
Kārlis Šadurskis/ Foto: Ieva Čīka/ LETA
Jaunais pedagogu atalgojuma modelis nebūs vienādi labs visām pašvaldībām, atzīst izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Otrdien, 10.maijā, žurnālistiem politiķis klāstīja, ka liela problēma ir pašvaldību dažādība, līdz ar to neesot iespējams izstrādāt tādu modeli, kas vienlīdz labi derētu pilnīgi visām pašvaldībām. "Ja mums būtu sekmīgi realizēta teritoriālā reforma, būtu nesalīdzināmi vieglāk izstrādāt modeli un tas labāk strādātu. Tagad mēs piedāvājam piecus teritoriālos dalījumus," skaidroja ministrs.

"Pašlaik situācija atpaliek no plāna. Teritoriālie koeficienti bija tas jautājums, kurā mēs nevarējām piekāpties un būtiski tos samazināt. Ja atstātu, kā ir, vai tikai nedaudz palielinātu, mūsu pedagogu atalgojuma sistēma nebūtu ilgtspējīga, bet esošais modelis sabruktu pāris gadu laikā," apgalvoja Šadurskis.

Šadurskis norādīja, ka lielajās Pierīgas skolās esot ļoti būtiski lielāks finansējums, nekā tas esot pieļaujams no kopējo resursu saprātīgas pārvaldes viedokļa.

"Ja es paņemtu vienu Rīgas apkārtnes skolu, tad noteikumi paredz likmi 420 eiro, bet šī skola, sadalot kopējo mērķdotāciju, var maksāt 600 eiro par likmi, līdz ar to summas sanāk pilnīgi citas. Un vēl pašvaldība piemaksā skolai pie valsts mērķdotācijas nepilnus 7500 eiro mēnesī. Ar šīm visām piemaksām, augstāku bāzes likmi, pašvaldības piemaksu, dabīgi, tagad situācija skolās izskatās ļoti laba," izteicās ministrs.

Politiķis uzsvēra, - ja pašvaldībās turpmāk nesaglabāsies piemaksa, "tad skaitļu kāpumi nav tādi, par ko esam iepriekš runājuši". Šadurskis uzsvēra, ka ministrija nekādā veidā nevarot ietekmēt to, kā pašvaldības rīkojas ar savām mērķdotācijām.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)